42 MIO. KR. SKAL UDDELES TIL NYE UNDERVÆRKER, OG JEG FÅR LOV TIL AT VÆRE MED.
Fotokredit: Realdania
Realdania har afsat 42 mio. kr. til at hjælpe ildsjæle med at gøre projektdrømme til virkelighed, og jeg er blevet inviteret ind i juryen, der vurderer projekterne.
At være iværksætter i en tid med Corona, har været særlig øvelse og en mulighed for mig til at nå ind til kernen af, hvorfor jeg laver det, jeg gør. Aldrig har det stået så soleklart for mig, at jeg er drevet af fællesskab, og nu får jeg mulighed for at understøtte at endnu flere ildsjæle får mulighed for at bygge fællesskaber til gavn for mange mennesker. Det gør mig glad!
Jeg ser mine nye post som en enestående mulighed for at blive beriget med alle de drømme, der lever derude og få større indblik i, hvad det er for projekter, der kan skabe større fællesskab og sammenhold i områder, jeg ikke kender til, og så glæder jeg mig til at være med til at understøtte ildsjæle.
For mig er ildsjæle det samme som en slags uforklarlig magi, som får ting til at ske, ud af ingenting og med meget få ressourcer. Der er ofte tale om projekter, som har betydning for mange mennesker, eller i hvert fald andre mennesker end vedkommende selv.
Ildsjæle sætter nemlig sagen før dem selv, bakser tit med noget som kræver mange ressourcer og som også kan møde modstand, og midt i dette kan ildsjæle alligevel mobilsere energi og mennesker og skabe fællesskab omkring en fremtidig drøm. Ildsjæle har imponerende kompetencer i at få ting til at ske ud af ingenting og ildsjæle er den lim, der får fællesskaber til at hænge sammen.
For mig er det væsentligt at anerkende ildsjæle med økonomisk støtte fra en kampagne som Underværker. Dels fordi det giver ildsjæle de penge og ressourcer der skal til for at udleve sit værk, og dels fordi det giver en stor anerkendelse, der skaber mulighed for at få opbakning flere steder fra.
Jeg glæder mig så meget til at se, hvem der søger Underværker-kampagnen i denne omgang – og særligt her i København. Jeg ved, at det myldrer med gode idéer rundt omkring i byen, der med den rigtige støtte kan gøre en kæmpe forskel for deres lokale fællesskaber og sætte deres præg på København. I en by, hvor der allerede er bygget meget, glæder jeg mig til at se projekter, hvor også justeringer af eksisterende bygninger kan bibringe større fællesskab til gavn for flere mennesker, end de gør i dag.
I min vurdering af projekter vil jeg lægge vægt på, at ideen har en stor betydning for mange mennesker, og det netop er et bygget projekt, der skal til for at løfte det, så det i sidste ende kan bidrage til fællesskab i et lokalsamfund. Det kan være svært for mig at afkode, så derfor er det rigtig vigtigt, at projektet også viser denne betydning ved at få opbakning for mange mennesker, der altså skal ind og stemme på det givne projekt.
Og så vil jeg lægge vægt på, at projektet er bæredygtigt, og med det mener jeg, at dels finansieringen er bæredygtig, men også at organiseringen er bæredygtig. DVS, at der er en organisering, der sikrer, at dette projekt, det kan fortsætte længe efter, de nuværende ildsjæle har fået nye drømme.
Er du ildsjæl med en god ide? Sådan søger du:
Ny ansøgningsrunde starter nu
Er man en ildsjæl med en god idé til et projekt, søger man ved at lægge sit projekt op på kampagnens hjemmeside, www.underværker.dk. Dernæst gælder det om at skabe opmærksomhed om idéen og få mindst 500 mennesker til at give den en stemme. Når stemmerne er i hus, er man sikker på, at projektet bliver vurderet af Underværkers jury og Realdania ved næste ansøgningsfrist.
Underværker har tre ansøgningsrunder frem til 2023. Der er åbent for ansøgninger nu, og næste ansøgningsfrist er den 20. april 2021 kl. 12.00.
FAKTA
Med Underværker støtter Realdania projekter i det byggede miljø, som er drevet af frivillige kræfter. Kampagnen bidrager både med økonomisk støtte, rådgivning og videndeling til at gøre gode idéer ud i livet. I sin levetid har kampagnen støttet virkeliggørelsen af mere end 280 projekter med ca. 131 mio. kr. Næste ansøgningsfrist er den 20. april 2021 kl. 12.
En jury bistår Realdania med at udvælge projekter til støtte. I juryen sidder:
Helle Langer, som er stifter og bestyrer af Kulturhuset 18B, Harboøre
Mia Maja Hansson, som er ’madpirat’, iværksætter og direktør i Kitchen Collective, underviser mm., København
Peter Plant, som er professor emeritus i pædagogik, økologisk landmand, forfatter og foredragsholder, næstformand i Torupfonden, LAG Halsnæs-Gribskov mm., Torup
Sarah Jarsbo, som er leder af Sydhavnens bylivskontor, leder af F16 Projekt Bureau og forkvinde i Foreningen Sydhavnen, Aarhus
Søren Vester, som er designer, tv-vært, foredragsholder og landdistriktsforkæmper, Thise
Læs mere om, hvem der kan søge, og hvordan projekterne bliver vurderet på www.underværker.dk
Grundet det kæmpe madøre jeg er, startede jeg for mere end en håndfuld år siden en mission om at skabe rammerne for at hjælpe madiværksættere i gang. Det udmøntede sig i en drøm om at starte et fællesskab, hvor fremtidens madfolk kunne dele viden, blive kolleger og hjælpe hinanden via noget så simpelt som at
Kitchen Collective samarbejder med uddannelsesinstitutionerne Gasværksvejensskole, Suhrs Højskole, Københavns Professionshøjskole, Hotel & Restaurantskolen og Københavns Universitet. Vi favner alt fra folkeskole, erhvervsuddannelse, videregående uddannelse, og snart starter vi et ph.d. samarbejde op.
“Mia Maja er et frontalt angreb på klassisk organisering, et opgør med klassisk ledelse, og et angreb mod silo tænkning” Ordene er sagt af Steen Hildebrandt til et foredrag, han har holdt i Staldkøkkenet for en netværksgruppe, hvor jeg fik lov til at byde velkommen og fortælle min historie. Steen Hildebrandt startede sit foredrag et
Grundet det kæmpe madøre jeg er, startede jeg for mere end en håndfuld år siden en mission om at skabe rammerne for at hjælpe madiværksættere i gang. Det udmøntede sig i en drøm om at starte et fællesskab, hvor fremtidens madfolk kunne dele viden, blive kolleger og hjælpe hinanden via noget så simpelt som at
I samskabelse med iværksættere fra CPH Food Space og Kitchen Collective glæder det mig at kunne præsentere dagens program. Staldkøkkenet åbnes af Københavns Kultur- og Fritidsborgmester Franciska Rosenkilde. Dernæst sætter Koalition rammen for, at vi sammen undersøger forskellige modeller for de systembrud, der arbejder for ændre vores madsystem og madkultur i en mere smagfuld og
Staldkøkkenet åbnes af Københavns Kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde d. 7. februar 2020 kl 15. Læs mere om arrangementet og tilmeld dig her. Staldkøkkenet åbner i Københavns Grå Kødby ved siden af madinnivationshuset CPH Food Space. Staldkøkkenet er en unik moderne bygning i det gamle slagterkvarter med store glasfacader ud til både Staldgade og Slagtehusgade.